Renée de Vries, geboren op 16 februari 1959 in Amsterdam, woont en werkt sinds 1999 in Leiden. Vanaf haar vroege jeugd heeft Renée getekend en geschilderd. Op basis van een map vol werk werd ze toegelaten tot de Rietveld Academie, maar uiteindelijk koos ze voor een cursus bij de Amstelveense kunstenaar Dirk Annokkee. Deze heeft Renée indertijd ‘uit zijn klasje gepikt’ en haar voorgesteld om als leerling (1 op 1) in zijn atelier verder te leren. Dat wilde Renée heel graag en zo was ze van 1983 tot 1987 leerling van deze zeer kleurrijke meester.

Renée haalt haar inspiratie vooral uit landen waar de zon iets vaker schijnt dan hier in Nederland. Zuid-Afrika en Spanje zijn daar twee voorbeelden van. De kleuren van die landen, de warmte, het andere licht, de mensen, (hun) natuur. Muziek blijft ook een bron van inspiratie, van klassiek, flamenco, fado’s en chansons tot jazz.

Renée werkt voornamelijk met acryl en paletmessen. Soms mengt ze op linnen, soms op het palet. Haar onderwerpen zijn: mensen, vaak vrouwen, kinderen, (Afrikaanse) dieren en muziek. Zo nu en dan een portret in opdracht. Los van de portretten maakt Renée nooit gebruik van modellen. De figuren op haar schilderijen zijn verzonnen, waarbij de nadruk dan ook niet ligt op de perfecte anatomie, maar op de kleuren, de vormen en het gevoel dat ze wil overbrengen.

Sinds mei 2015 bevindt haar atelier annex expositieruimte zich aan de Haven 4 te Leiden, haar eigen Haven4Art!

Website: www.reneedevries.com

E-mail: renee.m.devries@gmail.com