portret-paul-de-leeuw-door-twan-de-vos

Schilders en trucs

Ik vind het prachtig! Sterren op het doek. U kent het wel, dat programma waar BN-ers zich laten vereeuwigen door min of meer bekende schilders. Het is fantastisch, zo’n schilder kijkt even, maakt een paar schetsen, en komt een paar weken later met een gaaf, heel precies lijkend portret aanzeilen. De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht, en de BN-er mag één van de drie mee naar huis nemen, soms echt geen gemakkelijke keuze.

Paul de Leeuw (de foto is van de website van Twan de Vos, die het winnende portret maakte), Neelie Kroes, Ron Brandsteder en vooral Mart Smeets zijn bekende voorbeelden. Maar ik heb me pasgeleden laten vertellen dat het heel anders gaat!! De schilders nemen foto’s, en die nemen ze met de schetsjes ook mee naar hun atelier, om die daar te projecteren op het doek, en precies over te trekken. Dan zijn de neus, de mond en de ogen al precies gelijkend en zitten op de goeie plek. Een ervaren Leidse kunstenaar vertelde me dat als je de ogen en de neus goed hebt, dat er dan al bijna niks meer fout kan gaan, de gouden driehoek. O, zegt u misschien, ja dan kan ik het ook. Overtrekken, eigenlijk een vorm van “iedereen kan schilderen”, het bekende schilderen op nummer van Ravensburger.

Maar dat is toch een beetje anders, verzekerde een andere Leidse schilder mij. Die hulpmiddelen zijn er gewoon, en je bent stom als je ze niet gebruikt. Je kunt ook je schilderij fotograferen, er daarna met Photoshop allerlei dingen bijzetten, en die later bij je schilderwerk erbij maken. Rembrandt deed dat niet, maar die had misschien weer allerlei leerlingen die hem hielpen en details uitwerkten voor hem. Weet je veel.

Het beste bewijs, dat schilders bij Sterren op het doek toch wel hun eigen stempel erop drukken, komt van Tjitske Reidinga, bekend van Gooische Vrouwen. De eerste van de drie vond ze teveel gebotoxt, de tweede ontlokte een gil: veel rimpels, te realistisch, en de derde was wéér te gladjes alsof ze alles had laten oprekken. Het was nooit goed bij dit model. Voer voor psychologen, als je daar niet tegen kan. De les? Iedere schilder schijnt het te doen en te weten, dat projecteren, en anders ben je een dief van je eigen portemonnee. Dus: ik ga sparen voor zo’n mooie beamer! U ook?


Wekelijkse column over kunst, kunstenaars en aanverwante zaken door Gerben Ferwerda, die zelf ook wat tijd besteedt aan schilderen en aanverwante zaken.

Geplaatst in De pen van Gerben en getagd met , , .

3 reacties

 1. Fijne column en idd geheel eens met Bart , maar het krijgt toch wel een meer waarde wanneer men het zelf tekent en schildert ,vind ik ! Ik begrijp het wel als er een opdracht aan ten grondslag ligt ,men wilt niet afgaan !

 2. kunstenaars hebben altijdde meest moderne technieken van hun tijd omarmd en gebruikt.. vandaar het Lucas gilde..
  Op 26 augustus 1382 werd het ambacht van de kunstenaars, later Sint-Lucasgilde genoemd, in Antwerpen opgericht. Daarmee is het wellicht een van de oudste in de Lage Landen. Het omvatte aanvankelijk de goud- en zilversmeden, borduurwerkers, emailleerders, glazeniers, beeldhouwers en schilders.
  Bewegingen, schaduwen, perspectief..allemaal Tovernarij! de STROP op het marktplein stond je te wachten. als je beeldend dingen en zaken uit vond!. Net als de ondernemende dames die bier brouwde en het op het marktplein verkochten. De puntmustes die zij daarbij als herkenning droegen? De HEKS was geboren volgens de kerk!
  Smijt ze in he water, blijven ze drijven… Korten Metten mee maken. Korte Metten is een gezegde dat ook uit de kerk burelen komt.
  De restricties v/d kerk hebben toch enorm veel goede en inventieve kunst op geleverd;-).
  Da’s nou eenmaal de aard van de ware kunstenaar;.
  Go with the Flow en dan net een beetje anders;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *